Hoe begin je als ZZP’er in de zorg? Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Lees hier hoe je dit nu professioneel aanpakt.
De zorgsector staat bekend om zijn intensieve werkdruk en relatief lage salarissen. De loonkloof speelt een grote rol in de beslissing van zorgmedewerkers om ZZP’er te worden. Door als zelfstandige te werken, kunnen zij hun tarief zelf bepalen en zo hun inkomen significant verbeteren. Daarnaast biedt het ZZP-schap de mogelijkheid om eigen werktijden te bepalen en een betere werk-privébalans te realiseren.
Het starten als ZZP’er in de zorg kan een grote stap zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je succesvol zijn en veelvoorkomende fouten vermijden. Voor uitgebreide informatie over het werken als ZZP’er in de zorg en een praktisch stappenplan kun je terecht op www.zzp-erindezorg.nl. Hier vind je alles wat je moet weten om goed van start te gaan en je professioneel te profileren in de zorgsector. Het betreffende stappenplan vind je hieronder in beknopte vorm.
Het stappenplan
1. Welke SBI code?
Voordat je mag starten als ZZP’er in de zorg, moet je met de juiste sector code ingeschreven staan binnen het register van de Kamer van Koophandel (KvK). Deze ‘SBI-code’ moet passen bij jouw werk binnen de sector zorg en welzijn. Zonder de juiste SBI-code kom je niet in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) terecht.
2. Schrijf je in bij de KvK
Met de juiste SBI-code kun je je inschrijven bij de KvK. Na je inschrijving kom je automatisch in het LRZa terecht. De meeste ZZP’ers in de zorg schrijven zich in als eenmanszaak, wat privé aansprakelijkheid met zich meebrengt.
3. Check het Zorgaanbiedersportaal
Zorg ervoor dat je jezelf terugvindt in het LRZa. Dit is een openbaar register waarin alle zorgaanbieders geregistreerd staan. Indien je jezelf niet kunt vinden, kun je via het Zorgaanbiedersportaal alsnog registratie regelen.
4. Start een basisadministratie
Een basisadministratie is verplicht en omvat:
- Rittenadministratie
- Urenverantwoording
- Overzicht van inkomsten en uitgaven
- Facturen volgens de regels
Dit is ook handig voor je belastingaangifte, aangezien zakelijke kosten aftrekbaar zijn.
5. Voldoe aan de Wtza meldplicht
Sinds 1 januari 2022 moeten nieuwe zorgaanbieders zich melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) via eHerkenning. Niet voldoen aan deze meldplicht kan resulteren in een hoge boete.
6. Zorg voor een klachtenregeling
Volgens de Wkkgz en de Jeugdwet moet je een klachtenregeling hebben, zodat cliënten eenvoudig en professioneel klachten kunnen indienen en afhandelen.
7. Regel een kwaliteitssysteem
De IGJ controleert of zorgaanbieders goede en veilige zorg bieden. Een kwaliteitssysteem is verplicht en toont aan dat je voldoet aan de eisen voor veilige zorg.
8. Regel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG
Een VOG kan vereist zijn bij inschrijving bij een bemiddelaar, binnen de Wlz, of op verzoek van een werkgever/opdrachtgever. Via een neutrale partij, zoals ZorgeLES detacheringsbureau, kun je een VOG aanvragen die breed inzetbaar is.
9. Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Als ZZP’er ben je persoonlijk aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt. Verzeker jezelf tegen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid met respectievelijk een AVB en BAV.
10. Open een zakelijke bankrekening
Een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar scheidt zakelijke en privé uitgaven, wat overzichtelijker is en handig voor je boekhouder.
11. Maak een financieel plan
Houd grip op je inkomsten en uitgaven en plan voor je toekomst, inclusief belastingreserveringen, sociale voorzieningen, pensioen en ziekte.
Vind de leukste opdrachten bij ZorgeLES!
Een van de belangrijkste stappen in je ZZP-reis is het vinden van leuke, passende opdrachten en administratieve ondersteuning. Bij ZorgeLES helpen we je graag om de juiste opdrachten te vinden die aansluiten bij jouw expertise en voorkeuren.
Dus waar wacht je nog op? Schrijf je in bij ZorgeLES en ontdek de vele mogelijkheden die het ZZP-schap in de zorg te bieden heeft.